Tuli sellainen olo, että voisin vähän kertoa tästä rakkaasta harrastuksestani enemmän.
Pyrografia on suomessa vähän pimennossa oleva taiteenlaji, sen huomaa esim. siitä, että laitteita on myynnissä suomalaisissa verkkokaupoissa tosi huonosti.
Pyrografia, polttopiirustus on siis nimensä mukaisesti kuumalla työkalulla piirtämistä erilaisiin materiaaleihin kuten puu, nahka tai luu. "Pyrography" termi tarkoittaa "tulella kirjoittamista".
Alkujaan sitä on tehty kuumennetulla raudalla, jolla on hiillytetty puuta, nykyään käytetään ihan sähkökäyttöisiä piirtimiä, joissa on kuumeneva vastuslanka.
Vaihdettavat päät ja lämpötilan säätäminen antavat mahdollisuudet tehdä tosi monipuolisesti erilaisia juttuja.
Itse käytän monissa töissäni apuna jäljennyspaperia, jonka avulla saan haluamani tekstin tai kuvion puun pinnalle. Jotkut esineet/materialit (kuten luu) ovat sitten sellaisia, että jäljennyspaperin jälki ei tartu pintaan, joten siinä tapauksessa piirtäminen on tehtävä vapaalla kädellä. Toki ensin lyijykynällä ja sen jälkeen vasta polttokynällä. Polttojälkeä kun on mahdotonta "kumittaa" 😀
Jäljennyspaperia myydään ihan kirjakaupoissa. Sitä on helppoa käyttää; se asetetaan esineen ja mallikuvan väliin ja piirretään lyijykynällä kuvion ääriviivat, jolloin ne jäljentyvät samalla myös esineen pintaan. Apuna voi käyttää vielä teippiä, jotta mallikuva varmasti pysyy paikallaan.
Työskentely on aikaa vievää, mutta kaiken vaivan arvoista.
Itse rakastan poltetun puun tuoksua ja jokainen työvaihe on omalla tavallaan kiehtovaa. Alkusuunnittelu, kuvien tai tekstin jäljennys, itse polttaminen ja esineen viimeistely maaleilla ja lakalla. Joihinkin töihini olen tosiaan lisännyt hiukan väriä ihan akryylimaaleilla.
Tässä rasiassa esimerkki maalien käytöstä:
Tämä on myös sellainen harrastus, että niska-hartiaseutu joutuu koville, koska työskentely vie paljon aikaa ja työasento ainakin itselläni on hyvin epä-ergonominen. Taukojumppaa on hyvä harrastaa työn ohella 😀
Toisilla voi olla käytössä jonkinlainen alusta, jota saa säädettyä sopivaan asentoon tai korkeuteen, mutta itse työskentelen ihan liesituulettimen alla, puinen leikkuulauta alustana, jakkaralla istuen. Ilmanvaihdosta kannattaa tosiaan huolehtia.
Myös suojamaskia voi käyttää, varsinkin jos tekee jotain kovalla lämmöllä ja siitä aiheutuu käryä. Piirrin myös kuumenee varrestaan sen verran, että olen nähnyt paremmaksi polttaa hanska kädessä.
Itse aloitin tämän harrastuksen ihan Bilteman edullisella sähkökäyttöisellä polttopiirtimellä, johon saa vaihdettua erilaisia päitä. Sillä oli ihan hyvä aloittaa, mutta huono puoli oli se, että lämpötilaa ei pystynyt säätämään, joten loppujen lopuksi kovin monikäyttöinen se ei ollut.
Turhauduin myös siihen, että siinä ei ollut tarpeeksi kapeaa/ohutta päätä, jolla olisi saanut kirjoitettua nättiä tekstiä.
Tässä on aikalailla ensimmäinen polttotyöni. Nyt hirvittää katsella kuinka epätarkat kuvioinnit on 😀
No, mutta jostainhan se on aina aloitettava ja kehitystä on onneksi tapahtunut.
Varmaan jossain vaiheessa tulevaisuudessa kauhistelen myös nykyisiä töitäni, vaikka tällä hetkellä olenkin työn jälkeen tyytyväinen.
Aina on lisää opittavaa ja kehityttävää! Toiset tekee esimerkiksi upeita potretteja tällä tekniikalla, itse teen ne mieluummin ihan perinteisesti lyijykynällä paperille piirtäen.
Niin ja jotkut polttavat kuvia paperillekkin! Sitä ei ole itse tullut kokeiltua.
Ostin sitten käytettynä paremman polttoaseman, jossa on mahdollisuus säätää lämpötilaa ja mukana tuli myös 3 erilaista vaihtopäätä.
Polttojälki oli heti täysin erilaista! Uudella koneella olen saanut tehtyä tarkempaa yksityiskohtaista työtä ja teksin kirjoittaminen on todella paljon helpompaa.
Tämä ylempi pöllökuksa on tehty vanhalla polttokynällä.
Alemmat kuksat on tehty uudella paremmalla työkalulla.
Kuksat ovat olleet mainioita lahjoja ihmisille.
Pyrografialla niistä saa tehtyä yksilöllisiä lahjoja ja juuri vastaanottajansa näköisiä.
Näitä on lähtenyt esim. häälahjaksi, synttärilahjaksi ja äitienpäiväksi.
Monikäyttösiä ja tykättyjä!
Yksityiskohtaista työskentelyä olen tehnyt puurasioiden kanteen.
Olen tehnyt rasioita tarot-kortti-aiheilla. Niiden jäljentämiseen meni tuhottomasti aikaa, mutta lopputulos oli kyllä tosi hyvä!
Nämä esineet on ihan omia henkilökohtaisia lemppareita ja hyvä esimerkki siitä, että nähty vaiva on kyllä sen ajankäytön arvoista.
Tietenkin olen toteuttanut myös paljon koruja poltto-tekniikalla.
Puiset aihiot ovat edullisia, mutta niihin saa tehtyä vaikka mitä. Kun siihen vielä poraa reiän, se on valmis riipus.
Tässä kuvagalleriaa tekemistäni koruista:
Kaikissa näissä on ihan oma design, en siis ole käyttänyt valmiita malleja.
Näissä horoskooppikoruissa on polttaminen tehty luuhun.
Luu on materiaalina hitaampaa työstettävää kuin puu ja se haisee paljon voimakkaammin.
Muitakin esineitä on tullut toteutettua. Ja vielä paljon on suunnitteilla. Tällä hetkellä viinipullon kotelo odottaa työstämistä, kunhan saan sen ensin ideoitua.
Jääkaappimagneetteja, paistinlastoja, voiveitsiä, leikkuulautoja, lasinalusia, avaimenperiä, siinä esimerkkejä mitä kaikkea voi tällä tekniikalla toteuttaa.
Todella monipuolista, mielikuvitus vain rajana!
Nahkaa en vielä valitettavasti ole kokeillut polttaa, joten siitä minulla ei ole esimerkkikuvia laittaa.
Tulevaisuudessa sitäkin kyllä ehdottomasti on kokeiltava. Voin jo kuvitella kuinka upeita rannekoruja polttokuvioidusta nahasta syntyisi!
Tämä on siis vasta alkua! Mutta se on varmaa, että tätä harrastusta tulen jatkamaan, on se sen verran koukuttavaa ja antoisaa touhua 😊
Ehkä siinä kiehtoo sekin, että tiedän sen olevan täällä Suomessa harvinaisempi harrastus.
Itse kun olen sellainen, joka ei halua tehdä niinkuin muut 😃